Treść strony
Blok warsztatów kulinarnych
Blok warsztatów kulinarnych
W ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w dniu 10 kwietnia 2017 roku odbył się blok warsztatów.
W warsztatach wzięło udział 19 Pań objętych Podprogramem 2016. Całość odbyła się w Zespole Szkół w Zbójnie oraz trwała około 7 godzin. Ponadto w warsztatach wzięła udział Pani Wójt – Katarzyna Kukielska, Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej – Michał Krupka, Prezes Banku Żywności w Toruniu – Jadwiga Wojciechowska oraz przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności z Warszawy.
Blok warsztatów rozpoczął warsztat kulinarny prowadzony przez Panią Danutę Jaskólską trwający ponad 4 godziny. Uczestnicy wraz z Panią Danutą przygotowywali potrawy takie jak:
- zupa z marchwi i groszku,
- kotlety z białej fasoli,
- zapiekanka z ryżu i jabłek,
- makaron z grzybami,
- zwijaki ze schabu, szynki i żółtego sera,
- pasta z makreli,
- blok czekoladowy
- sałatka z dyni.
Wszystkie potrawy powstały przy wykorzystaniu między innymi produktów otrzymywanych z Banku Żywności. Kolejny warsztat był poświęcony Ekonomii Domowego Budżetu prowadzony przez Panią Luizę Bajdak. Miał na celu pokazanie jak efektywnie rozplanować budżet domowy, przychody i wydatki. Warsztaty zakończyła prezentacja oraz pogadanka na temat wykluczenia społecznego prowadzona przez Panią Barbarę Dzikowską.


























